امروز : 29 ارديبهشت 1403

مقدمه بر جلد دوم

 

کتاب من کیستم، تو کیستی به خاطر زبانِ ساده و روشن اش، و نیز طرح مسائل روزمره در روابط انسانی، و مفهوم هایی که هر کدام از ما با آن ها سروکار داریم، و روزانه به کارشان می گیریم، ولی کمتر به آن ها دقت می کنیم، مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. این کتاب گواهی است بر این امر که می توان مسائل پیچیده را در قالبی هم فهم و ساده ارائه کرد، به طریقی که محتوای اصلیِ موضوعی که بیان می کنیم، به هدر نرود، یا خدشه دار نشود. اظهار نظر خوانندگان این کتاب مؤید این است که طرح مسائلی با این شیوه، به آن ها کمک شایانی کرده است تا خود را بهتر دریابند، و به جهان ارتباطی خود بهتر توجه کنند.

این کتاب با بازخورد خوانندگان از یک طرف، و طرح موضوعات جدید از طرف دیگر، به جلد دوم رسیده است. ضرورت نگاش این جلد از آن جایی مطرح می شود که من در یافته ام برخی دیگر از مفاهیمِ مهم هستند که به مرور زمان اهمیت بیشتری پیدا کرده اند، و نیاز به تدقیق و باریک بینی دارند. بدین خاطر به شرح و توضیح آن ها پرداخته ام. در این جلد نیز شیوه ی رایج در نگارش کتاب را حفظ کرده ام، و موضوعات را در قالبِ مثال ها ، و ارجاع آن ها به معانی، تضادها و چالش ها، ارائه کرده ام. وقتی خواننده با مفهومی مواجه می شود، در می یابد این از یک نظر شبیه مفهوم همیشگی مورد نظرش است، ولی از جنبه ی دیگر با آن فرق دارد، و از خودش می پرسد واقعاً مسأله ی مهم این است که او مجبور بوده است کاری بکند، یا ترسیده است که آن را انجام ندهد؛ یا چه کسی او را مجبور به کاری کرده است، جُز ترس های خودش. یا چه تفاوتی است بین عشق و زندگی عاشقانه، و چگونه می توان عاشق کسی نبود، ولی زندگی عاشقانه داشت. ازا ین نظر کتاب من کیستم، تو کیستی در هر وضعیت ممکن یک من و تو را مورد توجه قرار می دهد، یک من، از این نظر که همواره باید با خودش رابطه داشته باشد، و در همان حال دیگری را هم مد نظر قرار دهد؛ و یک تو به منزله ی انعکاسِ من، و کسی که برای خودش هم یک من است.

این کتابی است که ضمن بازشناسی مفاهیم و ارائه ی مثال های کاربردی در صدد است نگرشی نو نیز به خواننده ارائه دهد. از این نظر هم از تجربه ی مراجعان بهره برده است، و هم از چشم انداز های روان شناسی معاصر، بنابراین دربرگیرنده ی روزآمدسازی مفاهیم نیز هست، و بی تردید در فرایند درمانی نیز کاربرد دارد. از آن جایی که یکی از اهداف درمانی کسب بینش است، چنین کتابی در ایجادِ آن نقشِ مهمی دارد.

امروزه کتاب های روان شناسی زیادی در بازار عرضه می شوند که یا ترجمه ی متن های تکراری گذشته هستند، یا از نظر ایجاد فضایی بسیط برای یادگیری مفاهیم پیچیده تر با مشکل روبرو می باشند. البته هستند کتاب هایی که هم مؤثرند، و هم این که خوانش شان به درمانگران و درمانجویان کمک شایانی می کند. ولی متأسفانه غالب کتاب ها، بیانگر کتاب سازی اند. در این راستا من کوشیده ام این کتاب از ایرادات وارد بر سایر کتاب ها مُبرا باشد، اما بی گمان باز هم اشکالاتی دارد که امیدوارم در آینده مرتفع شوند.

کتاب من کیستم، تو کیستی چون سایر کتاب هایی که به نگارش درآورده ام از آیین کاملاً علمیِ تحریر فاصله دارند. از آن جایی که باور دارم کتاب های علمی مخصوص خوانندگانی خاص است، و معمولاً در چارچوب نظری ویژه ای ارائه می شود، نمی تواند مورد اقبال خواننده ای قرار گیرد که نه با چارچوب های نظری آشناست، و نه علاقه ای به دانستن نظریه های پیچیده دارد. خواننده عام می خواهد بداند روان شناسی چه کمکی می تواند به او بکند، چطور می تواند با روان شناسی خودش را بشناسد و درکی از موقعیتِ انسانیِ خویش به دست آورد، و چگونه می تواند در فضایی ارتباطی، خود را رهبری و مدیریت کند.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید