امروز : 29 ارديبهشت 1403

 

آگاهی از رموز موفقیت هر نویسنده ای است. آندره مالرو یکی از بهترین نویسندگان جهان و خبره ترین آنها در امر تحلیل های آگاهانه ی اجتماعی است. آنچه در تمامی آثار آندره مالرو به وضوح می توان مشاهده کرد ، قدرت درک بالای وی از تمامی مسائل اجتماعی است. او آنچنان جوامع ، تاریخ ، سیاست ها و … را بررسی می کند که گویی از نخستین روز خلقت تا به کنون با مردمان هر دوره زیسته است و از آنان درسی برای نویسندگی منتقدانه و محققانه ی خود گرفته است. مالرو نه تنها یک نویسنده ، بلکه یک محقق و یک منتقد بسیار پرمایه در حوزه های مختلف است. این امر به چندین علت در وی رخ داده است که نخستین آن سفرهای پربار او به اقصی نقاط جهان است. دیگر منظری که می توان برای این مورد بدان اشاره کرد ، مخاطب شناسی مالرو است. او می داند چطور و در چه زمانی مخاطبانش را دعوت به چالش های جدید و تامل در نوشته هایش کند. این امر برای یک محقق در حوزه ی نویسندگی بسیار امر مهمی است. آنچه در مالرو بیش از سایر نویسندگان حوزه ی تاریخ و سیاست جلوه گری می کند این است که مالرو بجای آنکه یک اثر تاریخی و یا سیاسی بنویسد ، سعی می کند یک روایت داستان گونه و خاطره گونه برای مخاطب ایجاد کند. او در هر کدام از کتاب هایش شخصیت هایی را معرفی می کند که این شخصیت ها تماما خود او هستند. حتی اگر مالرو یک زن را در داستان خود وارد کند ، بدون تردید او خود مالرو است. زوایای دید او برای روایت یک واقعه در نویسندگی بسیار گسترده بوده و روایت های او عمدتا ساده اما چند لایه است. مالرو علاوه بر نویسندگی و روایت آنچه می دیده است ، سعی می کرده است درس هایی را بطور تلویحی به مخاطب ارائه دهد که هر کدام از این درس ها سرمنشا تفکرات دیگری برای ادامه ی راه او و یا منش فکری او می شده است. در واقع در جهان امروز ما هزاران نویسنده داریم که بر اساس خط مشی مالرو به تفکر و تحقیق می پردازند.زندگی از نظر مالرو کتابی است گران بها که هیچ کس نیز آن را نه می فروشد و نه می خرد. جملات از مالرو می تواند سرفصل تمامی ایده های فکری او در باب بشریت باشد. دغدغه ی مالرو در تمامی نوشته هایش ایجاد فرصتی برای زندگی آگاهانه و هوشیارانه در بشر است.

در زندگی ادبی مالرو نکات فراوانی می توان یافت که هر یک از این مسائل به طرز عجیبی با زندگی شخصی او گره خورده است. اگر بخواهیم به یکی از مهترین دغدغه های او یعنی بشریت نگاهی بیاندازیم در می یابیم که بشر از نگاه او یعنی انسان تنها. مفهوم انسان تنها ، یکی از مفاهیمی است که مالرو بر روی آن بسیار تاکید دارد. او در کتاب سرنوشت بشر نیز ، انسان را از دیدگاه تنهایی  توصیف می کند. اگر بخواهیم یکی از آثار مالرو را بعنوان اثر شاخص او که آینه ی تمام نمای باورهای او در باب جهان هستی و هر آنچه در اوست را بیان کنیم ،آن کتاب بدون شک اثر ” سرنوشت بشر” است. در سرنوشت بشر مالرو به وضوح هر چه تمام مفهوم انسان را به تصویر می کشد. از نگاه مالرو انسان هیچ گاه نمی تواند کامل باشد. انسان مجموعه ای از پریشانی و وسواس های فکری است. از نظر مالرو انسان همیشه نوعی از تنهایی را در دل خود احساس می کند و این تنهایی تشویش ها را در دل او ایجاد می کند. درست به مثابه انسانی که برای مدتی در خانه ای تنها باشد. از نظر مالرو این تشویش های آدمی است که او را به سرمنزل مقصود می رساند. او هیچگاه شوق را در روایت هایش تعریف نمی کند.او معتقد است که هیچکس در پیش هیچ خواسته ای اثری از شوق ندارد بلکه تمامی انسان مجموعه صفاتی است که او را به قصدرهایی از فلاکت و تنهایی سوق میدهد.او غم را در درون انسان یک عنصر گران بها برای رسیدن به خوشی های پایدار می داند. او حتی خوشی ها را هم در دو روی سکه به غم های نهانی تشبیه می کند.او حتی معتقد است که انسان هیچگاه به صورت تمام و کمال اختیاردار زندگی خود نیست و اتفاقاتی نظیر جنگ ها ، مشکلات اقتصادی و جبرهای فردی و جغرافیایی بر زندگی او تاثیر می گذراد. به همین دلیل نیز او بشر را سراسر در بستر حوادث تعریف کرده و هر چند بشر را مستقل ، اما ریشه در خاکِ حوادث تعریف می کند. این نگاه مالرو بارها و بارها مورد نقد قرار گرفته است ولیکن هواداران او در جهان بیش از آنچه که به نظر می آیند ، درنهان و آشکار آثار او را مطالعه می کنند. حتی بسیاری از مخالفان او در برخی از کتاب های خود به این موضوع اعتراف کرده اند که آثار مالرو از شاهکارهای دنیای نویسندگی است و آن ها را باید با دل و جان مطالعه  کرد و هیچ چیز از ارزش نوشته های او کم نمی شود حتی اگر مخالف باورهای فکری او باشید.این ها همه بخشی از زندگانی اوست اما او آنچه تماما بدان اعتقاد داشت این بود که انسان هیچ گاه نمی تواند کامل باشد ، بلکه یک انسان تنها می تواند ” کاملا انسان” باشد. این تعبیر در برابر تعبیر ” انسان کامل” تحولی را در نگرش های جامعه شناختی متفکران بوجود آورد و همچنان نیز نقش این تحول ماندگار و پابرحا است.

آثار مالرو از لحاظ نثر و ادبیات بسیار سخت خوان است. آثار مالرو را نمی توان تنها مطالعه کرد ، باید آن را درک کرد. در واقع آثار مالرو خط به خط معانی است. اگر در جایی از روایت بخشی از معنی را از دست دهید ، در نظام فکری شما برای خواندن آثار مالرو مطمئنا خللی ایجاد می شود. این راز نوشته های مالرو است. مالرو را به جد می توان بزرگترین روایت گر احوالات شخصی در قالب علوم و حوادث دنیای مدرن دانست.

به بخش دانلود کتاب بروید

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید